Het nieuwe werken.

8 tips die het “verplicht” thuiswerken aangenaam en efficiënter maken!

by Johan Claus

Het nieuwe werken.

8 tips die het “verplicht” thuiswerken aangenaam en efficiënter maken!

by Johan Claus

by Johan Claus

Door de uitbraak van het Corona Virus zijn we allen quasi verplicht om van thuis uit te gaan werken. Daar waar het vroeger bij vele bedrijven een “luxe” was, is het nu het Nieuwe Werken geworden. Dit wil niet zeggen dat we van vandaag op morgen allemaal ineens experten geworden zijn in dit domein. Wel integendeel bijna: We leren met vallen en opstaan.

De ervaring van de eerste paar dagen leert dat deze verandering gepaard gaat met een aantal groeipijnen, zowel vanuit de werkgever als vanuit het standpunt van de werknemer. Voor de werkgever is het “niet kunnen controleren” van de effectieve werktijd de moeilijkste om mee om te gaan. Voor de werknemer behoren het omgaan met de gekregen vrijheid en het onderscheid tussen werk en vrije tijd in de huiselijke omgeving tot de grootste uitdagingen.

Met dit schrijven wil ik een aantal handvaten aanreiken om het thuiswerken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zodanig dat dit teleworking geen bijkomende stress veroorzaakt.

1. Doe je werkplunje aan

Als je eerder casual gekleed bent om aan je dagtaak te beginnen, krijg je het gevoel dat je gewoon thuis bent, zoals tijdens een vrije dag of het weekend. Doe dus je werkplunje aan – inclusief schoenen – als je werkt van thuis uit. Je zal merken dat, eens je die mooie schoenen hebt aangedaan, je helemaal klaar bent om erin te vliegen.

Maak van de start van je werkdag een ritueel, zodanig dat je brein en je lichaam weten dat je eraan gaat beginnen.

2. Maak een planning & zorg dat deze wordt gerespecteerd

Structureer je werk thuis op een gelijkaardige manier als op kantoor. D.w.z. een vast uur om te starten bv. 08.30 uur, een moment om te gaan lunch, alsook een aantal momenten om bv. een koffiebreak in te bouwen. Dit houdt ook in dat je – op een aantal uitzonderingen na – op deze momenten ook “op kantoor” bent en dus geen vrije tijd hebt. M.a.w.: je kinderen of je partner kunnen niet even “binnen springen” tijdens de werkuren.

3. Neem echte pauzes tijdens de werkdag

Net als op kantoor is het belangrijk om regelmatig te pauzeren, om het brein enige rust te gunnen. Neem dan ook echt pauze, d.w.z. niet werken :-). Neem de tijd voor een koffie, lees even in de krant of ga even naar buiten een frisse neus halen.

Net als op kantoor is het thuis absoluut af te raden om aan je werkplek te lunchen: ga hiervoor naar de keuken of de eettafel.

4. Creëer thuis een echte werkplek

Maak het werken thuis ook aangenaam door het juiste ergonomische materiaal te (laten) voorzien: een bureau met bureaustoel, een pc, printmateriaal, plaats om documenten te klasseren, … en ook al werk je vanuit een klein appartement, voorzie steeds een vaste plaats om te werken. Geef alles een vaste plaats en gebruik bv. steeds dezelfde koffiekop als je aan het werk bent. Doe het maximale om een duidelijk onderscheid te maken tussen een werkplek en thuis. Dit geldt voor alle huisgenoten die “werken” (lees kinderen die schooltaken dienen af te werken).

5. Zorg voor voldoende licht op je werkplek

Ook al heb je de neiging om je huis eerder sfeervol te verlichten, dan nog is het belangrijk om tijdens je werkuren voldoende licht toe te laten op je werkplek. Dit verhoogt je energieniveau, verlaagd staar en houdt je beter gefocust. Kan dit niet met natuurlijk licht, zorg dan zeker voor een degelijke bureaulamp.

6. Gebruik lijstjes en workflow ondersteuning

Doordat je thuis werkt is het niet altijd even eenvoudig om projecten op te volgen, of om deadlines in het oog te houden. Er is immers niemand aanwezig die je hierop kan wijzen.

Gebruik dus zeker de software of systemen aangeboden door de werkgever (bv. Slack, Teams, Acces, CRM-systemen,…). Indien deze onvoldoende aanwezig zijn naar jouw aanvoelen, ga dan zeker op zoek naar tools om to-do lijstjes te maken (any.do, Wunderlist, …), deadlines in het oog te houden, … Met de verschillende Google-producten kom je al een heel eind.

7. Doe niet alsof je thuis bent

Het is heel verleidelijk om tussendoor “snel” een aantal klusjes te doen. Dat “snel” blijkt echter veelal veel meer tijd te nemen, waardoor je dus minder arbeidstijd overhoudt.

Doe dus geen dingen tijdens je tele working uren die je normaal ook niet tijdens je office working uren zou kunnen hebben gedaan. Maak een duidelijk onderscheid.

8. Haal een frisse neus of sport

Pauzes zijn belangrijk tijdens het werk. Even belangrijk is het om de werkdag ook effectief af te sluiten, d.w.z.: stoppen met werken. Een ideale manier om dit te doen is om even te gaan wandelen of sporten. Als je dan thuiskomt dan is de werkdag effectief achter de rug en kom je thuis. Als je dit in gezinsverband doet, is het nog sterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *